Svet je vse bolj povezan in angleščina je postala mednarodni poslovni jezik. Ne glede na to, ali komunicirate s sodelavci, strankami ali investitorji, je dobro znanje angleščine ključno za uspeh v poslovnem okolju. Učinkovito in samozavestno sporazumevanje v angleščini vam lahko pomaga, da dosežete poklicne cilje in na druge ustvarite pozitiven vtis, od pogajanj o poslih do pisanja e-pošte.

V prispevku bomo predstavili šest korakov za izboljšanje znanja poslovne angleščine. Ne glede na to, ali ste študent, strokovnjak ali podjetnik, vam bodo ti koraki pomagali razviti jezikovno znanje, ki ga potrebujete za uspeh v mednarodnem poslovnem okolju. Če boste natančno sledili korakom, boste lahko optimalno ocenili svojo trenutno raven znanja, oblikovali dobre bralne navade, tekoče govorili in pisali, izboljšali svoje veščine pisanja, uporabili tehnologijo za dopolnitev učenja ter pridobili povratne informacije in popravke od usposobljenega učitelja ali inštruktorja. Začnimo!

Korak 1: Ocenite svojo trenutno raven znanja angleščine

Preden boste začeli z nadgrajevanjem znanja angleščine, morate obvezno oceniti svojo trenutno raven znanja. To vam bo pomagalo, da boste lahko določili uresničljive cilje in usmerili svoja učna prizadevanja na področja, ki jih morate najbolj izboljšati.

Dober način za oceno trenutne ravni znanja angleščine je opravljanje mednarodnega izpita ali certifikata iz angleškega jezika. Pridobitev certifikata iz angleščine lahko potencialnim delodajalcem pokaže, da imate visoko raven znanja jezika, in vam tako zagotovi konkurenčno prednost na trgu dela. Zaradi številnih možnosti, ki so na voljo, se je včasih težko odločiti, kateri certifikat je najbolj primeren za vaše poklicne cilje.

V nadaljevanju predstavljamo seznam najpogostejših certifikatov za angleški jezik in informacije, kako jih pridobiti:
 • TOEFL (angl. »Test of English as a Foreign Language«): Vprašanja z več možnimi odgovori, eseji in govorne naloge, s katerimi se preverja bralno, slušno, govorno in pisno razumevanje.
 • IELTS (angl. »International English Language Testing System«): Vprašanja z več možnimi odgovori, eseji in govorne naloge, s katerimi se preverja bralno, slušno, govorno in pisno razumevanje.
 • TOEIC (angl. »Test of English for International Communication«): Vprašanja z več možnimi odgovori, preverjanje bralnega in slušnega razumevanja.
 • Izpiti iz angleščine Cambridge (npr. CAE, CPE, FCE): Vprašanja z več možnimi odgovori, eseji in govorne naloge, ki preverjajo bralno, slušno, govorno in pisno razumevanje.
 • PTE (angl. »Pearson Test of English«): Računalniški test z vprašanji z več možnimi odgovori ter govornimi in pisnimi nalogami, ki preverja bralno, slušno, govorno in pisno razumevanje.

Če želite izvedeti več o angleških certifikatih in ugotoviti, kateri je primeren za vas in vaše poklicne cilje, si oglejte naš blog prispevek Izberite pravi angleški certifikat za vašo kariero.

Ko ocenjujete svoje znanje angleščine, je pomembno, da upoštevate tako znanje slovnice in besedišča kot tudi govorno in slušno razumevanje. Z opravljanjem mednarodnega izpita si lahko ustvarite okviren vtis o svoji ravni znanja vseh štirih jezikovnih veščin (branje, pisanje, govorjenje in poslušanje). Pogovor z maternim govorcem ali jezikovnim partnerjem vam lahko pomaga ugotoviti, na katerih področjih imate težave z izgovarjavo, intonacijo ali pogostimi frazami in idiomi, ki se uporabljajo v poslovnem okolju.

Korak 2: Oblikujte dobre bralne navade

Branje je eden najučinkovitejših načinov za izboljšanje besedišča, slovnice in veščin pisanja. Z rednim in raznovrstnim branjem boste bolje razumeli angleščino in učinkoviteje komunicirali svoje ideje in misli v poslovnem okolju. Nekatere vrste literature so še posebej koristne za izboljšanje poslovne angleščine, na primer časopisi, revije, knjige in publikacije, namenjene posameznim panogam.

Navajamo nekaj predlogov spletnih gradiv, ki bodo izboljšali vašo poslovno angleščino in vam omogočili vpogled v svetovni trg:
 • Business English Pod
 • BBC Business Daily
 • The Economist
 • The Financial Times
 • Harvard Business Review
 • Inc.com
 • Entrepreneur.com
 • Forbes

Pomembno je, da za branje izberete gradivo, ki je primerno za vašo raven znanja. Poskrbite, da boste brali aktivno, tako da povzamete ključne točke, si naredite seznam besedišča in zapišete pomembne podrobnosti. Tako boste bolje usvojili nove besede in slovnične strukture ter jih lažje uporabljali pri pisanju in govorjenju.

Korak 3: Vadite govorno in slušno razumevanje

V poslovnem okolju so dobre govorne in slušne veščine temeljnega pomena. Sposobnost jasnega sporazumevanja, razumevanja besed drugih in ustreznega odzivanja je ključno za uspeh v mednarodnem poslovnem okolju. Če želite izboljšati govorno in slušno razumevanje, vam svetujemo, da sodelujete v angleško govorečih skupinah, obiskujete konverzacijske tečaje in vadite navidezne poslovne scenarije.

Pogosto uporabljene fraze v poslovni angleščini in kako jih uporabljati?

Ker boste uporabljali poslovno angleščino v konkretnih scenarijih, je dobro poznati nekaj ključnih fraz, na katere se lahko oprete v običajnih poslovnih situacijah. Spodaj navajamo nekaj primerov takšnih fraz:

Pogajanja: “Ali se lahko dogovorimo?”, “Kakšna je vaša najboljša ponudba?”, “Rad bi predlagal kompromis”

Predstavljanje: “Naj vas popeljem skozi diapozitive”, “Kot lahko vidite iz tabele”, “Rad bi vas opozoril na …”

Posredovanje povratnih informacij: “Cenim vaš trud in…”, “Navdušen sem nad vašim napredkom pri…”, “Koristno bi bilo, če bi lahko…”

Poleg tega, da se naučite omenjene fraze, morate vaditi tudi izgovarjavo in intonacijo. To vam lahko pomaga pri učinkovitejšem sporazumevanju in boljšem razumevanju s strani maternih govorcev. Vadite tudi pogoste fraze in besedišče, ki se uporabljajo v poslovnem okolju, kot so pogajanja, predstavitve in posredovanje povratnih informacij. Pri izpopolnjevanju slušnega razumevanja in učenju novega besedišča ter idiomov, povezanih s poslovanjem, vam lahko pomaga tudi poslušanje podkastov ali TED pogovorov (angl. »TED Talks«). Če se želite poglobiti v različne vrste gradiv in literature za optimizacijo učenja jezika, si oglej naš blog prispevek o učinkovitih metodah učenja.</</p>

Korak 4: Izboljšajte svoje veščine pisanja

Odlično pisno sporočanje je v poslovnem kontekstu prav tako pomembno kot govorno in slušno razumevanje. Ne glede na to, ali pišete elektronska sporočila, opomnike ali poročila, je ključno, da znate jasno in jedrnato posredovati svoje ideje. p>>

Za dobro pisno sporočanje je pomembno, da uporabljate ustrezen jezik in oblikovanje. Uporabljajte formalni jezik in se izogibajte slengu ter pogovornim izrazom. Napisano natančno preverite, tudi večkrat, če je potrebno, in odpravite pogoste napake, kot so skladnja predmeta in glagola, časovna skladnost in uporaba predlogov. Pri pridobivanju dodatnih informacij o poslovnem pisanju in razvijanju pisnih veščin vam lahko pomagajo tudi gradiva, na primer priročniki in spletni tečaji.

Predstavljamo nekaj dobrih priročnikov o poslovnem pisnem sporočanju, ki vam bodo pomagali izboljšati veščine pisanja v poslovni angleščini:
 • The business writer’s handbook, Gerald J. Alred
 • The Only Business Writing Book You’ll Ever Need avtorice Laure Brown
 • Effective Business Writing, Maryann V. Piotrowski

Korak 5: Uporaba sodobne tehnologije za dopolnitev učenja

Tehnologija je lahko odlično orodje za izboljšanje vašega jezikovnega znanja. Na voljo je veliko aplikacij za učenje jezikov, spletnih tečajev in slovničnih vaj, ki vam na zabaven in zanimiv način pomagajo pri nadgradnji učenja in treningu angleščine. Če si zastavite cilje, spremljate svoj napredek in redno vadite, lahko spletne aplikacije kar najbolje izkoristite in z njihovo pomočjo hitreje izboljšate svoje znanje poslovne angleščine.

Aplikacije za učenje jezikov, ki vam bodo pomagale izboljšati poslovno angleščino hitro, enostavno in iz udobja vašega doma:

Poleg aplikacij in spletnih tečajev za učenje jezikov obstaja tudi veliko drugih sodobnih pripomočkov, ki vam lahko pomagajo izboljšati znanje poslovne angleščine. Na voljo so na primer računalniški programi in aplikacije, ki vam pomagajo pri pisnem sporočanju, tako da poudarijo pogoste napake in vam podajo predloge za izboljšave. Poznamo tudi spletna orodja, ki vam lahko pomagajo pri izgovarjavi in intonaciji, na primer spletna stran English Central ali funkcija prepoznavanja govora v aplikaciji Google Translate.

Korak 6: Pridobite povratne informacije od učitelja ali inštruktorja

Če želite izboljšati znanje poslovne angleščine, je ključno, da ste deležni povratnih informacij in popravkov, ki vam jih poda usposobljen učitelj ali inštruktor. Dober inštruktor ali učitelj vam bo pomagal prepoznati pogoste napake in področja, na katerih se morate izboljšati. Podal vam bo prilagojene prilagojene povratne informacije in popravke, kar vam bo na dolgi rok omogočilo hitrejše napredovanje. Inštruktorja ali učitelja lahko poiščete na več načinov, na primer v jezikovnih šolah, tečajih ali na spletnih straneh in platformah.

Odvisno od tega, kje živite, boste najverjetneje tudi v svojem kraju lahko našli tečaj angleščine v živo. Če se boste vpisali na jezikovni tečaj ali si najeli inštruktorja, bo vaše učenje angleščine bolj strukturirano, poleg tega boste izpostavljeni drugim maternim govorcem. Tečaj lahko najdete tako, da iščete z iskalnim izrazom tečaj angleščine ali učne ure angleščine “vaše mesto” (npr. tečaj angleščine Ljubljana ali učne ure angleščine Maribor).Če niste prepričani, ali je jezikovni tečaj prava izbira za vas, so odlična možnost tudi individualne inštrukcije. Prednosti učenja ena na ena so ogromne in s pravim inštruktorjem boste lahko opazili stalen in neprekinjen napredek pri svojem učenju in znanju angleškega jezika – za več podrobnosti o tem, kako ti lahko inštruktor pomaga postaviti cilje in doseči svoj polni potencial, si oglej blog prispevek Prednosti individualnega učenja angleščine.

Če se odločite, da boste poiskali inštruktorja, ki vam bo pomagal na učni poti, je pomembno, da najdete takšnega, ki ustreza vašim ambicijam, učnim ciljem in želenemu stilu učenja. Spletne platforme za inštrukcije vam omogočajo iskanje lokalnih inštruktorjev v vaši okolici: “inštrukcije Koper” ali “učitelj tujega jezika Velenje”.

Pri sodelovanju z inštruktorjem ali učiteljem je pomembno, da jasno opredelite svoje cilje in potrebe ter ste odprti za povratne informacije in predloge za izboljšave. Poskrbeti morate tudi, da boste redno vadili, in da boste prejete povratne informacije uporabili pri svojih prizadevanjih za učenje jezika. Z doslednim trudom in pripravljenostjo za učenje lahko izboljšate svoje znanje poslovne angleščine in dosežete še bolj opazne uspehe v svoji karieri.

Zaključek

Zaključimo lahko, da izboljšanje znanja poslovne angleščine zahteva svoj čas in trud, vendar je to znanje ključno za uspeh v današnjem mednarodnem poslovnem okolju. Z upoštevanjem teh šestih korakov – ocenjevanjem trenutne ravni znanja angleščine, razvijanjem dobrih bralnih navad, izboljšanjem govornega in slušnega razumevanja ter pisnega sporočanja, uporabo tehnologije za dopolnitev učenja ter pridobivanjem povratnih informacij in popravkov usposobljenega učitelja ali inštruktorja – lahko izboljšate svoje jezikovno znanje in dosežete svoje karierne cilje. Ne pozabite, da morate biti potrpežljivi, redno vaditi in ostati motivirani, pa boste na dobri poti do uspeha!