Študij angleščine v tujini je lahko odličen način za izboljšanje znanja jezika, pridobivanje dragocenih življenjskih izkušenj in širjenje obzorij. Med študijem v tujini se spoznate z novo kulturo, in ker ste prisiljeni vsakodnevno komunicirati v angleščini, se bo vaše znanje jezika bistveno izboljšalo. Poleg tega boste imeli priložnost spoznati nove ljudi, skleniti prijateljstva za vse življenje in izkusiti drugačen način življenja.

Za pozitivno mednarodno izkušnjo je bistvena izbira pravega programa izmenjave. V blog prispevku vas bomo popeljali skozi celoten postopek, od določitve vaših ciljev in želenih dosežkov za življenje v tujini, do izbire primerne države in vrste izmenjave, ki je za vas najboljša. Na koncu boste izvedeli več o prednostih učenja angleščine z doživljanjem sveta in o tem, kako lahko izmenjava pozitivno vpliva na vaše nadaljnje življenje in kariero. Pa začnimo!

Določite svoje cilje in glavne naloge

Prvi korak pri izbiri študijskega programa v tujini je, da določite cilje in glavne naloge. Želite izboljšati znanje angleščine, pridobiti delovne izkušnje ali se preprosto zabavati in raziskati novo kulturo? Želite živeti in spoznavati veliko mesto, manjše mesto ali vas? Želite študirati v angleško govoreči državi ali bi se raje potopili v nov jezik in kulturo? Razumevanje vaših ciljev in prednostnih nalog vam bo pomagalo, da boste zožili izbiro in našli program, ki najbolje ustreza vašim potrebam.

Raziščite potencialne šole in programe

Ko ste določili svoje cilje in glavne naloge, lahko začnete raziskovati šole in programe v državah in krajih, ki vas zanimajo. V splošnem ločimo dve vrsti izmenjav: študijske in kulturne. V naslednjem poglavju boste spoznali različne vrste izmenjav ter kako izbrati tisto, ki ustreza vašim ciljem in interesom.

Študijska izmenjava

Če se boste odločili za študijsko izmenjavo, poiščite šole, ki imajo velik ugled in različne akademske programe. Oglejte si spletno stran šole in preverite, ali ponujajo učne ure in tečaje, ki vas zanimajo in ustrezajo vašim učnim ciljem. Raziščite vse o programih, ki jih ponujajo, tudiurnik, obšolske dejavnosti in trajanje programa, ter se prepričajte, da se ujema z vašim želenim časovnim okvirom. Večina študijskih izmenjav zahteva, da ste že vpisani na šolo ali univerzo v domači državi, nekatere pa ponujajo tudi možnost, da se v program vključite brez predhodnega znanja.

Navajamo 5 glavnih vrst študijskih izmenjav:

Erasmus+: Program Erasmus+ je pobuda Evropske unije, ki podpira mednarodno izobraževanje in usposabljanje. Študentom in učiteljem v Evropi in zunaj nje ponuja priložnosti za študij, usposabljanje in prakso.

Program Fulbright: Program Fulbright je pobuda vlade ZDA, ki državljanom ZDA ponuja štipendije za študij, poučevanje ali raziskovanje v tujini. Prav tako ponuja štipendije za ostale s podobnim namenom: v ZDA lahko vstopijo tudi tuji študentje, znanstveniki in strokovnjaki.

AIESEC: AIESEC je mednarodna študentska organizacija, ki študentom ponuja priložnosti za študij in delo v tujini. Ponuja pripravništva in prostovoljne programe na različnih področjih, vključno s poslovnim področjem, izobraževanjem in družbenim razvojem.

Študij v tujini: Številne univerze ponujajo študijske programe izmenjave v tujini, ki študentom omogočajo študij na partnerski instituciji v tuji državi. Te programe pogosto vodi univerzitetna pisarna za študij v tujini, ponujajo pa vrsto predmetov z različnih področij.

ISEP: Mednarodni program izmenjave študentov (ISEP) je globalna mreža več kot 300 univerz v več kot 50 državah. Ponuja možnosti študija v tujini za študente na vseh stopnjah izobraževanja.

Kulturna izmenjava:

Če se ne želite vpisati na študijsko izmenjavo, so programi kulturne izmenjave izjemna priložnost za spoznavanje nove kulture, širjenje obzorij in globlje razumevanje sveta. Ne glede na to, ali želite delati, biti prostovoljec ali zgolj živeti pri gostiteljski družini – programi kulturne izmenjave zagotavljajo celostno izkušnjo, ki lahko spremeni vašo perspektivo in obogati vaše življenje. V tem poglavju bomo raziskali prednosti programov kulturne izmenjave ter podali nasvete za izbiro pravega programa in kako ga čim bolj izkoristiti.

V nadaljevanju predstavljamo 5 glavnih možnosti kulturne izmenjave, ki presegajo študijske programe:

Au pair: Au pair je oseba, ki živi pri gostiteljski družini v tuji državi in v zameno za bivanje in prehrano pomaga pri gospodinjskih opravilih, kot so varstvo otrok, čiščenje in kuhanje. Au pair običajno delajo nekaj ur na dan, preostanek časa pa imajo na voljo za raziskovanje mesta in kulture ter obiskovanje tečajev lokalnega jezika. Obstaja veliko programov za au pair, na primer AuPairWorld, Cultural Care Au Pair in Go Au Pair. To so programi, ki pomagajo povezati au pair z gostiteljsko družino in zagotavljajo pomoč in podporo med izmenjavo.

Programi delovne izmenjave: Programi delovne izmenjave posameznikom v zameno za bivanje in prehrano omogočajo delo. Udeleženci lahko delajo na kmetijah, v hostlih ali kje drugje. Program delovne izmenjave je idealen za tiste, ki želijo spoznati novo kulturo, se hkrati naučiti novih veščin in prihraniti denar za nastanitev in hrano. Programa, kot sta WWOOF (Worldwide Opportunities on Organic Farms) in Workaway, ponujata priložnosti za delovno izmenjavo po vsem svetu. Udeleženci lahko iščejo gostitelje v različnih državah in delajo v zameno za nastanitev in prehrano.

Prostovoljstvo v tujini: Programi mednarodnega prostovoljnega dela ponujajo priložnost za delo na skupnostnih projektih, kjer gre v osnovi za družbeno koristno delo. Prostovoljci se lahko udeležijo projektov ohranjanja narave in varstva okolja, dobrobiti živali ali socialne pravičnosti. Programi prostovoljstva običajno zagotavljajo nastanitev in prehrano ter so odličen način, če želite pridobiti nova znanja in izkušnje, hkrati pa prispevati h koristnemu cilju.

Strokovna praksa v tujini: Če želite izboljšati svojo poslovno angleščino in pridobiti konkurenčno prednost na trgu dela, je za vas praksa v tujini prava stvar. Programi pripravništva ponujajo priložnost, da pridobite delovne izkušnje v tuji državi, hkrati pa nadgrajujete svoje znanje angleščine. Udeleženci lahko delajo za lokalna podjetja ali neprofitne organizacije ter tako pridobijo dragocene veščine in znanja ter vpogled v lokalno gospodarstvo in kulturo.

Dobro razmislite o lokaciji

Pomemben dejavnik, ki ga morate upoštevati pri izbiri študijskega programa v tujini, je lokacija. Razmislite v kakšnem kulturnem in družbenem okolju želite bivati, pa tudi o podnebju in geografiji območja. Če vas zanimata zgodovina in umetnost, razmislite o študiju v mestu z veliko muzeji in galerijami. Če imate radi naravo, boste morda želeli izbrati destinacijo, ki ima čudovito pokrajino in ponuja veliko dejavnosti na prostem.

Zagotovite si finančno pomoč in štipendije

Študij v tujini je lahko drag, zato ne pozabite raziskati možnosti finančne pomoči in štipendij. Številne šole in programi ponujajo štipendije za študente, ki študirajo v tujini. Morda ste upravičeni do finančne pomoči prek domače univerze ali zunanjih organizacij? Raziščite vse možnosti in poiščite najboljšo finančno podporo za študij v tujini.

Prednosti študija angleščine v tujini

Preverili smo, kako izbrati najboljši program študijske izmenjave, sedaj pa bomo raziskali kulturne, osebne in izobraževalne prednosti, ki jih ponujata študij angleščine in bivanje v tujini.

Izpopolnitev jezika

Ena najpomembnejših prednosti študija angleščine v tujini je priložnost, da se poglobite v jezik in nadgradite znanje. Ker boste vsakodnevno obkroženi z jezikom, boste prisiljeni govoriti, brati in pisati v angleščini, kar bo izboljšalo in utrdilo vaše znanje jezika. Bolje boste spoznali nianse jezika, kot so fraze in sleng, ki jim v učilnici morda niste bili izpostavljeni.

Poglobitev v kulturo

Učenje angleščine v tujini vam omogoča, da spoznate novo kulturo. Izkusili boste novo hrano, običaje in tradicije ter imeli priložnost sodelovati z ljudmi iz različnih okolij. To bo razširilo vaša obzorja, povečalo vašo kulturno zavest in postali boste bolj odprti za nove izkušnje.

Osebnostna rast

Učenje angleščine v tujini spodbuja osebno rast. Življenje v novi državi, daleč od družine in prijateljev, je lahko zahtevna, hkrati pa tudi zelo koristna izkušnja. Postali boste bolj neodvisni, samostojni in trdoživi, kar vam bo pomagalo pri uspehu na različnih področjih življenja.

Mreženje in karierne priložnosti

Študij angleščine v tujini vam lahko odpre perspektivne možnosti za povezovanje in kariero. Spoznali boste nove ljudi, med njimi učitelje, strokovnjake in druge študente, ki vam lahko pomagajo vzpostaviti dragocene povezave in omogočijo vpogled v industrijo. S študijem v tujini lahko potencialnim delodajalcem dokažete, da imate izkušnje z delom v multikulturnem okolju, kar je na današnjem mednarodnem trgu dela dragocena prednost. Če želite izvedeti več o prednostih učenja angleščine v poslovnem okolju, si oglejte naš prispevek: Kako izboljšati poslovno angleščino.

Obogaten življenjepis

Ne pozabite, da učenje angleščine v tujini izboljša vaš življenjepis. Delodajalci pogosto iščejo kandidate z bogatimi izkušnjami, ki lahko na delovno mesto prinesejo inovativen pogled. S študijem v tujini lahko dokažete, da ste prilagodljivi, fleksibilni in da ste sposobni delati v različnih okoljih. Študij v tujini pokaže tudi, da ste zavezani osebni in poklicni rasti, kar je dragocena prednost na vseh poklicnih področjih.

Kako najbolje izkoristiti študijsko izmenjavo

Predstavili smo prednosti študija angleščine v tujini in nekaj nasvetov, ki vam bodo v pomoč pri izbiri pravega programa izmenjave. Za konec spregovorimo še o tem, kako čim bolje izkoristiti doživetje izmenjave.

Poiščite lokalno jezikovno šolo ali učitelja

Ko se nastanite v novem kraju, najprej poiščite jezikovno šolo, ki vam bo pomagala pri učenju jezika. Mednarodne jezikovne šole, ki poučujejo tuje študente, obstajajo v večini večjih mest. To je tudi odličen kraj, kjer lahko spoznate druge tuje študente in začnete graditi lokalno mrežo poznanstev. Če želite v svoji bližini poiskati jezikovno šolo, uporabite iskalni izraz: “jezikovna šola Ljubljana” ali “tečaj angleščine Maribor”. Če v svoji bližini ne najdete lokalne jezikovne šole, si lahko pomoč pri učenju in socialno mrežo zagotovite z lokalnim učiteljem – tako kot v jezikovni šoli boste tudi tukaj pridobili podporo pri učenju angleščine, učitelj pa vas bo seznanil z drugimi ljudmi v vaši okolici. Lokalnega inštruktorja poiščete z iskalnim izrazom: “inštruktor angleščine Koper” ali “učitelj angleščine Velenje”. Preberite več o prednostih, ki jih prinaša najem učitelja, v našem blog prispevku: Prednosti individualnega učenja angleščine.

Sprejemanje jezika in kulture

Če želite kar najbolje izkoristiti svojo študijsko izkušnjo v tujini, je bistveno, da sprejmete jezik. Izkoristite vsako priložnost za trening angleščine, tako v učilnici kot zunaj nje. Govorite angleško s sošolci, gostiteljsko družino in domačini. Priporočamo ogled lokalnih televizijskih oddaj in filmov ter branje lokalnih knjig in časopisov. Več kot boste vadili, bolj samozavestni in spretni boste postali v jeziku.

Če želite lokalno kulturo spoznati v celoti, morate biti odprtega duha in pripravljeni na nove izkušnje. Poskusite lokalno hrano, udeležite se kulturnih prireditev ter spoznajte lokalne običaje in tradicije. To vam bo pomagalo, da boste bolje razumeli kulturo in kar najbolje izkoristili svojo izkušnjo.

Zaključek

Zaključimo lahko, da je študij angleščine v tujini izjemno koristna izkušnja. S študijem v tujini lahko izboljšate svoje jezikovno znanje, razširite svoja obzorja ter spodbudite osebno in poklicno rast. Če želite izbrati najboljši program izmenjave, upoštevajte svoje cilje, lokacijo, šolo, obšolske dejavnosti ter trajanje in urnik programa. Če želite kar najbolje izkoristiti svoje doživetje v tujini, sprejmite jezik in kulturo, sodelujte, poiščite lokalne jezikovne tečaje in se zabavajte! Študij angleščine v tujini je naložba v vašo prihodnost in vam lahko prinese dragocene prijatelje, izkušnje in veščine, ki bodo ostali za vse življenje.