Pripravite se na izpit iz angleškega jezika v 5 korakih

Če želite izboljšati svoje znanje angleškega jezika iz akademskih ali poklicnih razlogov, je izpit iz angleškega jezika odličen način za merjenje vašega napredka in določanje ciljev, kaj še želite izboljšati. Priprava na izpit je precej zastrašujoča naloga, vendar si lahko s temeljito in ciljno usmerjeno pripravo prihranite pretirano nervozo, saj veste, da ste pripravljeni pokazati svoje jezikovno znanje. V tem priročniku si bomo ogledali ključne korake, s pomočjo katerih se pripravite na izpit iz angleškega jezika. Povedali bomo tudi, kako izbrati pravo vrsto izpita iz angleškega jezika, katero učno gradivo uporabiti in kako doseči najboljše rezultate na angleških certifikatih, kot sta TOEFL ali IELTS. Razpravljali bomo tudi o najboljših metodah za otroke, ki se učijo angleščine, in nasvetih za uspeh pri pouku angleščine.

1. korak: V kakšni obliki bo potekal izpit?

Poznavanje oblike izpita je ključno, če želite doseči dober rezultat. Raziščite in se seznanite z vrstami vprašanj, ki bodo zastavljena, časovnimi omejitvami in sistemom točkovanja. Poznavanje oblike izpita vam bo pomagalo pri učinkoviti pripravi in povečalo možnosti za vaš uspeh. Nekaj začetnih stvari, ki jih je treba upoštevati:

 • Oblika izpita: pisni ali ustni
 • Vrste vprašanj, ki vam bodo zastavljena
 • Časovne omejitve
 • Sistem točkovanja
 • Če je dovoljeno, vprašajte izpraševalca po temi izpita

V pomoč vam bo tudi, če razumete oblike posameznih delov izpita in poznate vrste vprašanj, ki bodo zastavljena v vsakem delu. Če se počutite, da ste na izpitno situacijo duševno pripravljeni, boste lažje ostali mirni in osredotočeni na predstavitev svojega znanja.

Primer izpitov: pisni in ustni izpiti

Med pisnimi in ustnimi izpiti iz angleščine je nekaj temeljnih razlik, s katerimi se morate seznaniti, preden začnete s pripravami:

Pisni izpit iz angleščine običajno zajema različne vrste vprašanj, kot so vprašanja izbirnega tipa, izpolnjevanje praznih prostorov in pisanje eseja, s katerimi se ocenjuje vaše znanje slovnice, besedišča in bralno razumevanje. Izpit lahko zajema tudi esejski del, kjer mora kandidat napisati esej ali kratko zgodbo.

Ustni izpit iz angleščine običajno zajema slušno razumevanje in govorno sposobnost, ki se preverita s pomočjo pogovora z izpraševalci, predstavitvijo in opisom slike ali grafa. Izpit lahko vsebuje tudi del z izgovarjavo, kjer se preverjata kandidatov naglas in intonacija. Cilj ustnega izpita je oceniti kandidatovo sposobnost učinkovitega sporazumevanja v govorni angleščini.

Priprava na TOEFL in IELTS

Izpiti TOEFL in IELTS imajo nekoliko drugačno obliko kot običajni šolski izpiti, saj gre za standardizirane preizkuse, ki ocenjujejo vaše znanje angleškega jezika. TOEFL in IELTS preverjata vsa štiri področja angleškega jezika: branje, pisanje, govorjenje in poslušanje, zato je pomembno, da vadite in izboljšate svoje sposobnosti na vseh področjih.

Naj omenimo tudi, da sta izpita TOEFL in IELTS tekmovalna izpita, in da priprava nanju zahteva dodaten čas in trud.

2. korak: Osvojite osnove – Besedišče, slovnica in izgovorjava

Ko se pripravljate na pisni ali ustni izpit iz angleščine, se morate osredotočiti na tri osnovne elemente: besedišče, slovnica in izgovorjava pri ustnih izpitih. Ti elementi vam bodo zagotovili potrebno osnovo ne glede na temo ali vrsto izpita.

Kako izboljšati besedišče?

Besedišče je temeljni sestavni del vsakega izpita iz angleščine. Če želite izboljšati svoje besedišče, preizkusite teh 10 metod učenja:

 • Na telefonu, računalniku in na družabnih omrežjih spremenite jezik v angleščino – za vsakodnevno izpostavljenost jeziku.
 • Berite bloge o temah, ki vas zanimajo – v angleščini.
 • Berite knjige, časopise in revije v angleščini.
 • Glejte filme v angleščini, če je potrebno s podnapisi.
 • Dnevnik pišite v angleščini.
 • Priključite se učenjeski skupini, kjer se lahko med seboj pogovarjate v angleščini.
 • Za učenje novih besed in njihovih pomenov uporabljajte učne kartice ali spletna gradiva.
 • Postavite si cilj, da se vsak dan naučite vsaj 3-4 nove besede.
 • Poskrbite, da se te besede naučite v kontekstu ali stavku, da jih boste znali uporabljati sproščeno in smiselno.
 • Če poznate izpitno temo, poiščite material, ki se povezuje. To je odlična priložnost, da si ogledate filme s podobno tematiko.
 • Poskušajte se naučiti besed, ki se pri določenih temah pogosto uporabljajo. Teme so: poslovni svet (business), znanost in tehnologija. Izpiti pogosto zajemajo vprašanja na naštete teme.

  Kako izboljšati slovnico?

  Naslednji korak je, da vadite slovnico, zlasti če se boste udeležili pisnega izpita. Če želite izboljšati slovnico angleškega jezika, za učenje upoštevajte naslednje nasvete:

  • Redno vadite pisanje v angleščini.
  • Raziskujte knjige in spletna gradiva o slovnici.
  • Brskajte angleška besedila, da se izpostavite pravilnim slovničnim strukturam.
  • Udeležite se spletnega tečaja angleščine, da se naučite slovničnih pravil in prejmete povratne informacije glede vašega znanja.
  • Vadite z naravnim govorcem angleščine, da boste dobili občutek, kako se jezik uporablja v naravnem kontekstu.
  • Izkoristite aplikacije in programsko opremo za učenje jezika, ki vam bodo pomagale izboljšati slovnico z interaktivnimi vajami in učnimi urami.

  Kako izboljšati izgovorjavo?

  Da bi bili popolnoma pripravljeni na izpit iz angleškega jezika, še posebej na ustni izpit, morate vaditi svoj naglas in intonacijo. Z upoštevanjem naslednjih korakov se lahko pripravite najbolje, kar se da:

  • Redno govorite v angleščini.
  • Poslušajte naravne govorce in s tem izboljšajte svoje slušne sposobnosti.
  • Naučite se temeljnega besedišča in fraz.
  • Utrjevanje konverzacijskih veščin.
  • Vadite predstavljanje in govore.
  • Utrjujte intonacijo.

  Nasvet strokovnjaka: Uporabite gradiva iz resničnega življenja

  Uporaba gradiv iz resničnega življenja, kot so novinarski članki, podcasti in videoposnetki, je odličen način za izboljšanje bralnega in slušnega razumevanje. S temi gradivi boste spoznali slog in obliko angleškega jezika, kot se uporabljata v resničnih življenjskih situacijah, in vam pomagali razumeti nianse jezika.

  3. korak: Poiščite pomoč pri učitelju

  Učitelj ali mentor je izjemno koristen pri pripravah na izpit iz angleškega jezika, saj vam lahko poda ustrezna navodila in podporo, ki je prilagojena vašim specifičnim potrebam in ciljem. Učitelj lahko z vami sodeluje tudi na določenem področju, kjer imate večje težave, na primer slovnica, besedišče ali izgovorjava. Prav tako vam lahko pomaga vaditi in izboljšati govorne in slušne veščine v resničnem okolju, kar je ključno pri ustnih izpitih. Veliko učiteljev ali mentorjev angleščine ponuja svoje storitve prek spleta, tako da se lahko pouka angleščine udeležite kar v udobju svojega doma, ne glede na to, kje se nahajate.

  Če želite poiskati lokalne učitelje angleščine v kraju, kjer živite, jih lahko najdete tudi na spletu – nekatere učne platforme/aplikacije ponujajo možnost iskanja lokalnih ponudb, na primer tečaj angleščine v Ljubljani, učne ure angleščine v Mariboru, učitelj angleščine v Kranju ali mentor angleščine v Celju.

  Sodelovanje z učiteljem vam bo koristilo tudi, če se pripravljate na izpit iz angleščine, kot sta TOEFL ali IELTS. Učitelj vam lahko poda natančne strategije za opravljanje izpitov in učno gradivo, ki vam bo pomagalo doseči odličen rezultat. Prav tako vam lahko pomaga ugotoviti, na katerih področjih se morate pri učenju še bolj potruditi.

  Ko iščete učitelja ali mentorja angleščine je pomembno, da preverite njegove kvalifikacije in izobrazbo ter se prepričate, da ima ustrezno znanje in izkušnje, ki vam bodo pomagali doseči vaše cilje. Tukaj je nekaj kvalifikacij, ki jih morate iskati pri učitelju angleščine:

  • Diploma iz angleščine ali sorodnega področja.
  • Certifikat za učenje TESOL, CELTA ali DELTA.
  • Izkušnje s poučevanjem angleščine za tujce.
  • Poznavanje izpita, na katerega se pripravljate.
  • Pozitivne reference ali priporočila bivših učencev.

  Naj vas opozorimo, da ustrezne kvalifikacije učitelja niso edini dejavnik, ki ga morate upoštevati. Pomembno je tudi, da poiščete učitelja, s katerim se boste dobro počutili. Morate najti nekoga, s katerim lahko sproščeno komunicirate, in ki lahko svoj način poučevanja prilagodi vašemu načinu učenja, kar vam bo pomagalo pri motivaciji in načrtovanju.

  4. Korak: Bodite organizirani

  Pri pripravah na izpit iz angleškega jezika je pomembno, da ostanete organizirani. Če si boste izdelali urnik učenja (in se ga držali!) ter si vzeli dovolj časa za učenje in vaje na področjih, ki jih morate najbolj izboljšati, boste na pravi poti. Opazujte svoj napredek in po potrebi prilagajajte urnik učenja. Ne pozabite na odmore in si oddelite čas tudi za sprostitev in polnjenje energije.

  Organiziran pristop k učenju za izpit iz angleškega jezika vam ne bo pomagal le pri ohranjanju osredotočenosti in motivacije, temveč bo tudi zagotovil, da boste učinkovito izkoristili čas za učenje. Obstaja več načinov, s pomočjo katerih se lahko organizirate in kar najbolje izkoristite čas za učenje. Nekaj nasvetov smo navedli v nadaljevanju:

  Sestavite urnik učenja:

  Določite, kdaj se boste učili, in se tega držite. Poskrbite, da boste imeli dovolj časa za učenje in delo na področjih, ki jih morate najbolj izboljšati. To vam bo pomagalo, da boste ostali na pravi poti in kar najbolje izkoristili čas za učenje.

  Poiščite tečaje ali učne ure angleščine:

  Izbirate lahko med več različnimi tečaji in učnimi urami angleščine. V živo, prek spleta ali z aplikacijo za samostojno učenje. Tako si boste zagotovili, da vam bo znanje predajal kvalificirani učitelj, in da boste dobili ustrezne nasvete za izpit.

  Spremljajte svoj napredek:

  Vodite dnevnik ali zvezek, v katerem spremljate svoj napredek, si delate zapiske in si zapisujete vse nove besedne zveze in slovnična pravila, ki ste se jih naučili. Tako se boste zlahka vrnili nazaj in pregledali snov, ki ste jo obravnavali.

  Organizirajte svoje učno gradivo:

  Uredite svoje učno gradivo in poskrbite, da bo boste lahko do njega enostavno dostopali. Uporabite učne kartice ali druge pripomočke, da si boste lažje zapomnili pomembno besedišče in slovnična pravila.

  Ostanite motivirani:

  Poiščite učno skupino ali učnega partnerja, s pomočjo katerih boste ostali motivirani in odgovorni. Nagradite se, ko dosežete določene mejnike ali ko končate težko nalogo.

  5. korak: Vadite!

  To je ključen korak pri pripravah na izpit iz angleškega jezika. Več kot boste vadili, bolj boste spoznali tip izpita in vrste vprašanj, ki vam bodo zastavljena. Eden od načinov, kako lahko vadite, je izpolnjevanje praktičnih testov z vzorčnimi vprašanji. Tako se boste seznanili s tem, kakšna vprašanja bodo na izpitu, poleg tega pa boste izboljšali svoje splošne veščine opravljanja izpitov. Slovnico, besedišče in izgovorjavo lahko vadite tako, da čim več berete, pišete in govorite v angleščini.

  Nekaj praktičnih metod, s katerimi lahko vadite za izpit iz angleškega jezika:
  • Pri vzorčnih testih merite čas, ki ste ga porabili za izpolnjevanje.
  • Govorite in si pišite z naravnim govorcem.
  • Vadite pod izpitnimi pogoji.
  • Vadite vse dele izpita.
  • Če je mogoče, potujte in se poglobite v jezik.

  Kako pri pripravi na izpit iz angleškega jezika pomagamo otroku?

  Če ste starši, ki otroku pomagate pri pripravi na izpit iz angleškega jezika, mu lahko pomagate na več načinov. Otroci, ki se učijo angleščino kot drugi jezik, se običajno soočajo z izzivi, kot so težave z razumevanjem in uporabo novih slovničnih struktur, tudi tekoči govor in omejeno besedišče. Tudi otroci se lahko s pravim pristopom in sredstvi učinkovito naučijo angleščine. Za začetek je pomembno, da jim zagotovite spodbudno učno okolje in podporo, da uporabljate vizualne pripomočke in praktične dejavnosti, ter jim omogočite učenje z naravnimi govorci angleščine. Tekoče govorjenje lahko pomagate nadgraditi tako, da jim omogočite možnost govorjenja in poslušanja v naravnem okolju, na primer s pogovorom in igro.

  Nekaj načinov, s katerimi lahko otroku pomagate pri pripravi na izpit iz angleščine:

  • Spodbujajte ga k branju različnih besedil v angleščini, na primer knjige in risanke. To jim bo pomagalo izboljšati besedišče, slovnico in razumevanje.
  • Pripravite jih na pisanje v angleščini, na primer sestavljanje pravljic, kratkih zgodb ali igrivih pesmi. To jim bo pomagalo izboljšati veščine pisanja in razvili bodo zmožnost jasnega pisnega izražanja.
  • Utrjujte poslušanje in govorjenje v angleščini. Omogočite jim, da gledajo filme ali televizijske oddaje v angleškem jeziku ali se z njimi sproščeno pogovarjajte, na primer med večerjo.
  • Pomagajte jim vaditi slovnico in besedišče na zabavne načine. To lahko storite s sproščenimi vajami, učnimi karticami ali kvizi.
  • Priskrbite si učitelja ali jih vpišite v tečaj angleškega jezika. S tem jim boste zagotovili dodatno podporo in usmeritve, ki jim bodo pomagale pri pripravi na izpit.
  • Spodbujajte jih in jim pomagajte, da bodo znali učinkovito razporediti svoj čas in organizirati učenje. To jim bo pomagalo, da bodo ostali na pravi poti in kar najbolje izkoristili čas za učenje.

  Stojte jim ob strani, spodbujajte jih in jih opomnite, da jim bosta vaja in trdo delo pomagala do uspeha.

  Zaključek

  Povzamemo lahko, da je priprava na izpit iz angleščine zahtevna naloga, vendar lahko s pravo miselnostjo in pristopom dosežete svoje cilje. Z razumevanjem vrste in sestave izpita, izboljšanjem besedišča, veliko vaje in uporabo izvirnih gradiv boste na dobri poti do uspeha. Ne pozabite, da lahko s sodelovanjem z učiteljem ali z obiskovanjem tečajev angleščine pridobite prilagojena navodila in podporo, ki jo potrebujete, da boste uspešno dosegli svoj cilj.