Delo postaja vse bolj mednarodno in raznoliko, ljudje iz različnih kulturnih in jezikovnih okolij se združujejo, sodelujejo in si prizadevajo za skupni cilj. Raznolikost prinese edinstvene poglede in pristope k reševanju težav, lahko pa povzroči tudi komunikacijske izzive za tiste, ki jim angleščina ni materni jezik.

Nespretnim govorcem angleščine lahko jezikovne ovire otežijo učinkovito komuniciranje s sodelavci, strankami in vodji, zaradi česar prihaja do nerazumevanja in tudi do konfliktov. Jezikovne ovire vplivajo tudi na delovno uspešnost, saj vam lahko pomanjkljivo znanje angleščine oteži opravljanje nalog in doseganje poklicnih ciljev.

Govorci, ki jim angleščina ni materni jezik, lahko s pravimi strategijami in orodji premagajo jezikovne ovire in izboljšajo svoje komunikacijske veščine na delovnem mestu. Namen blog prispevka je zagotoviti praktične nasvete in smernice za govorce, ki jim angleščina ni materni jezik. Nasveti bodo olajšali premagovanje jezikovnih ovir in zagotovili uspeh na delovnem mestu.

Ne glede na to, ali želite izboljšati svoje jezikovno znanje, vzpostaviti odnose s sodelavci ali izboljšati svojo uspešnost na delovnem mestu, boste v tem prispevku dobili dragocene informacije, ki vam bodo pomagale, da boste premagali jezikovne ovire in uspeli na delovnem mestu.

Izboljšajte svoje znanje angleščine

Za začetek: Izboljšanje znanja angleščine je najučinkovitejši način za premagovanje jezikovnih ovir na delovnem mestu. Znanje jezika lahko izboljšate na več načinov, med drugim z obiskovanjem tečajev, uporabo aplikacij za učenje jezika, gledanjem televizijskih oddaj in filmov v angleškem jeziku, potovanjem ali življenjem v tujini ter s sporazumevanjem z maternimi govorci angleščine. Učenje jezika je dolgotrajen proces, ki zahteva predanost. Prednosti, ki jih prinaša, pa so velike, ne samo na delovnem mestu, ampak tudi na številnih drugih področjih vašega življenja. Znanje tujih jezikov bo razširilo vaše obzorje in vam pomagalo razumeti druge kulture in načine življenja, kar bo obogatilo tudi vaše. Za več nasvetov in informacij o tem, kako lahko razvijete svoje znanje angleščine na delovnem mestu, obiščite naš blog prispevek o Kako izboljšati svojo poslovno angleščino. Ko se boste v osnovnem znanju angleščine počutili samozavestne, boste morda želeli pridobiti certifikat iz angleščine, ki na mednarodnem trgu dela predstavlja veliko prednost – preberite, katera vrsta certifikata je za vas najprimernejša: Izbira pravega certifikata za vašo kariero. Da bi se bolje pripravili na izpit za pridobitev certifikata, si oglejte še blog prispevek o Pripravi na izpit iz angleščine.

Ne bojte se vprašati za pojasnilo Ko vstopite v mednarodno poslovno okolje, boste morda naleteli na situacije, v katerih boste imeli občutek, da ne razumete jezikovnega, družbenega ali kulturnega konteksta. Če česa ne razumete, se ne bojte prositi za pojasnilo. Vedno je bolje vprašati, kot pa domnevati in napačno razumeti sporočeno – to lahko povzroči nesporazume tudi pri osebi, s katero se pogovarjate, in kot posledice naletimo na različne vrste konfliktov. Sodelavce ali nadrejenega vljudno prosite, naj pojasnijo ali ponovijo, kar so povedali, ali pa naj to razložijo na drugačen način. To vam ne bo pomagalo le razumeti sporočenega, temveč boste tudi pokazali, da vas pogovor zanima, in da se želite učiti. Primeri vljudnih vprašanj:
  • I’m sorry to interrupt, but I didn’t quite catch that. Can you please repeat?
  • I want to make sure I understand that completely. Can you please confirm that what you said was …
  • Excuse me, I’m not sure I understood that correctly. Could you please explain it again in simpler terms?

Berite in pišite v angleščini

Branje in pisanje v angleščini pripomoreta k izboljšanju vašega jezikovnega znanja. Z branjem knjig, časopisov in revij v angleškem jeziku se boste bolje seznanili z jezikom in izboljšali svoj besedni zaklad. S pisanjem v angleščini boste vadili slovnico in zgradbo stavkov. Začnite s preprostimi elektronskimi sporočili sodelavcem ali napišite kratko poročilo. Vključevanje angleščine v vsakdanje življenje vam bo pomagalo, da bo jezik postal naravni del vašega delovnega mesta – to je tudi najlažji način za postopno izboljšanje vaše angleščine, saj se bo to z redno vajo zgodilo samodejno.

Pripravili smo nekaj odličnih nasvetov za bralno in pisno razumevanje v angleščini:

  • Berite redno in veliko, s čimer boste izboljšali besedni zaklad in razumevanje.
  • Uporabite tehnike aktivnega branja, kot sta podčrtavanje in povzemanje.
  • Za vajo pisnega razumevanja uporabite ideje za pisanje (angl. »writing prompts«).
  • Če želite izboljšati pisno razumevanje, poiščite povratne informacije pri učiteljih, inštruktorjih ali jezikovnih partnerjih.

Želite prebrati še bolj podrobne nasvete za bralne in pisne vaje? Oglejte si blog prispevek o učinkovitih metodah učenja angleščine.

Poišči si inštruktorja ali partnerja za jezikovno izmenjavo

Če želite izboljšati jezikovno znanje in premagati jezikovne ovire na delovnem mestu, vam lahko pri tem pomaga partner za jezikovno izmenjavo. Partner za jezikovno izmenjavo je oseba, ki govori jezik, ki se ga poskušate naučiti, in jo zanima učenje vašega jezika. Drug z drugim lahko vadita sporazumevanje in pridobita povratne informacije o svojem jezikovnem znanju. To je zabaven in učinkovit način za izboljšanje jezikovnega znanja in vzpostavljanja odnosov s sodelavci. Če imate težave pri iskanju primernega jezikovnega partnerja, razmislite o zasebnem inštruktorju. Za uspešen učni proces je bistveno, da poiščete inštruktorja, ki vam bo nudil prave smernice in podporo ter bo razumel vaše specifične potrebe po izboljšanju angleščine v poslovnih situacijah. Individualno učenje ponuja veliko prednosti, saj boste prejeli veliko povratnih informacij, ki vas bodo motivirale in ohranjale na pravi poti, popravile morebitne napake v vaši slovnici in izgovarjavi ter vam pomagale pri določitvi ciljev vašega učenja (za nasvete, kako izboljšati angleško slovnico, si oglejte naš blog prispevek o pogostih slovničnih napakah).

Če se odločite poiskati lokalnega inštruktorja, vam bodo spletne strani za inštrukcije omogočile iskanje z upoštevanjem individualnih potreb, na primer inštrukcije poslovne angleščine Ljubljana ali inštruktor angleščine na delovnem mestu Maribor. Tako boste našli inštruktorja, ki bo v skladu z vašimi specifičnimi potrebami. Če želiš izvedeti več o tem, kako vam inštruktor lahko pomaga izboljšati znanje jezika, obiščite naš blog prispevek: Prednosti individualnega učenja angleščine.

Udeležite se jezikovnih tečajev ali delavnic

Obiskovanje jezikovnih tečajev ali delavnic je učinkovit način, s katerim lahko izboljšate svoje jezikovno znanje. Veliko podjetij ponuja jezikovne tečaje ali delavnice za tiste, ki jim angleščina ni materni jezik. Tečaji zagotovijo strukturirano učenje in vam pomagajo izboljšati jezikovne veščine v bolj formalnem okolju. Prav tako nudijo priložnost, da spoznate druge govorce, ki jim angleščina ni materni jezik, in si tako ustvarite mrežo podpore. Če želite poiskati lokalni jezikovni tečaj v bližini kraja, kjer živite in delate, uporabite iskalna izraza:tečaj angleščine Koper ali učne ure angleščine Velenje.

Upoštevajte kulturne razlike

K jezikovnim oviram na delovnem mestu prispevajo tudi kulturne razlike. Tisti, ki jim angleščina ni materni jezik, morda ne poznajo nekaterih idiomov, slenga ali fraz, ki jih uporabljajo materni govorci angleščine. Poleg tega v različnih kulturah veljajo različne navade tako glede delovne kulture, medosebnih odnosov kot tudi vsakdanjih stvari, kot je na primer tema pogovora med kosilom. Komunikacija bo morda bolj zahtevna. Za premagovanje teh ovir je pomembno, da se zavedate kulturnih razlik in si, če je treba, vzamete čas, da jih pojasnite. Za pojasnilo prosite tudi v primeru, če niste prepričani o dogovorih ali dejanjih člana ekipe, vodje ali stranke, in se po najboljših močeh potrudite, da ne boste predpostavljali, dokler se situacija ne razjasni.

Navajamo nekaj primerov različnih delovnih kultur:

Slog komuniciranja: V nekaterih kulturah je zaželeno neposredno komuniciranje, medtem ko je v drugih kulturah pogostejše posredno komuniciranje. V nekaterih kulturah na primer velja, da je neposredno in asertivno govorjenje nevljudno, medtem ko se v drugih spodbuja prav neposrednost.

Občutek za čas: Različne kulture različno dojemajo čas. V nekaterih kulturah je točnost zelo cenjena, medtem ko je v drugih kulturah sprejemljiva tudi nekaj minutna zamuda. To lahko privede do nesporazumov in konfliktov na delovnem mestu, zlasti pri načrtovanju sestankov ali srečanj.

Usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja: Usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja se po svetu precej razlikuje. Nekatere kulture dajejo prednost ravnovesju med delom in zasebnim življenjem in lahko, da se posvetijo osebnim obveznostim, predčasno zapustijo službo, medtem ko je v drugih kulturah delo prioritetna naloga.

Osebni prostor: Osebni prostor se med kulturami razlikuje, saj nekatere kulture bolj cenijo osebni prostor, drugim pa ustreza neposredna bližina. To lahko vpliva na medsebojne odnose s sodelavci in strankami, zlasti med sestanki, ali ko nekoga pozdravljate.

Sprejemanje odločitev: Nekatere kulture cenijo individualne odločitve, medtem ko imajo druge raje skupinske odločitve. To lahko vpliva na dinamiko ekipe in sodelovanje na delovnem mestu.

Oblačenje: Različne kulture imajo različne kodekse oblačenja. Nekatere kulture na delovnem mestu pričakujejo formalni kodeks oblačenja, druge kulture so pri tem bolj sproščene. Neustrezen kodeks oblačenja lahko privede do nesporazumov in konfliktov na delovnem mestu, zlasti pri delu s sodelavci iz različnih kulturnih okolij.

Povežite se z maternimi govorci

Ko smo že pri kulturnih razlikah – vzpostavljanje odnosov z ljudmi drugih narodnosti, tudi z maternimi govorci angleščine, je odličen način za izboljšanje jezikovnega znanja in premagovanje jezikovnih ovir na delovnem mestu. Poskusite vzpostaviti odnose s sodelavci, s katerimi morate govoriti angleško, in se z njimi redno pogovarjajte. Tako boste lahko pogosto vadili svoje jezikovne veščine in se pri govorjenju angleščine počutili bolje. Razvoj odnosov vam lahko pomaga pri vzpostavitvi podporne mreže in bolj udobnem počutju na delovnem mestu, zaradi česar bodo nesporazumi in nerodni položaji manj verjetni.

Drugi nasveti za premagovanje jezikovnih ovir na delovnem mestu:

Do sedaj smo obravnavali temeljne metode, s katerimi lahko izboljšate svoje socialne in poklicne veščine na mednarodnem delovnem mestu. Zdaj pa si bomo ogledali še nekatere dodatne nasvete, s katerimi lahko mednarodno, kulturno in jezikovno ozaveščenost vključite v svojo delovno uspešnost.

Govorite počasi in jasno

Počasno in razločno govorjenje lahko govorcem, ki jim angleščina ni materni jezik, pomaga razumeti, kar ste povedali. Pri govorjenju poskušajte uporabljati preprost jezik in se izogibajte uporabi zapletenih besed ali besednih zvez, ki bi jih morda težko razumeli. Za govor si vzemite čas in občasno naredite premor za morebitna vprašanja ali komentarje poslušalcev.

Uporabite aktivno poslušanje

Aktivno poslušanje je za učinkovito komunikacijo na delovnem mestu pomembna veščina. Aktivno poslušanje pomeni, da ste popolnoma osredotočeni na povedano, na razumevanje sporočila, in da na koncu podate povratne informacije. Pomembno je, da sodelavce in nadrejene aktivno poslušate ter se tako prepričate, da ste razumeli, kaj so povedali. Postavljajte vprašanja in podajte povratne informacije, s čimer boste pokazali, da ste v pogovor vključeni, in da vas zanima.

Bodite samozavestni

Bistveno je, da ste prepričani o sebi in v svoje sposobnosti, tudi če vam angleščina ni materni jezik. Ne dovolite, da bi vas jezikovne ovire na delovnem mestu omejevale pri doseganju ciljev. Ne pozabite, da imamo ljudje različne prednosti in slabosti, ter da je jezikovno znanje le eden od vidikov vaših poklicnih sposobnosti. Če imate težave z jezikovnimi ovirami, se ne bojte pogovoriti z nadrejenim ali sodelavci o načinih za izboljšanje svojih komunikacijskih veščin.

Izkoristite komunikacijske pripomočke

Nazadnje, za premagovanje jezikovnih ovir na delovnem mestu potrebujete dobro komunikacijo – in nič ni sramotno, če za učinkovito komunikacijo uporabite vsa dosegljiva sredstva. Predstavljamo dva bistvena pripomočka za lažjo komunikacijo:

Svoje sporočilo obogatite s slikovnimi elementi

Slikovni elementi so učinkovit način za premagovanje jezikovnih ovir na delovnem mestu. Če za razlago koncepta uporabite slike, grafe ali tabele, boste informacije predstavili bolj učinkovito in razumljivo. Z uporabo slikovnega materiala lahko pomagate občinstvu, da bodo lažje sledili predstavitvi in bodo bolje razumeli predstavljene informacije.

Izkoristite tehnologijo v svojo korist

Poznamo številna tehnološka orodja, ki lahko govorcem, ki jim angleščina ni materni jezik, pomagajo premagati jezikovne ovire na delovnem mestu. Programska oprema za prevajanje vam lahko pomaga prevesti pisno ali govorno komunikacijo v materni jezik, kar vam omogoča, da jo boljše razumete. Programska oprema za prepoznavanje govora pomaga pri prepisovanju govorjenega jezika v besedilo, kar je dobrodošlo za tiste, ki imajo težave pri razumevanju govora.

Zaključek

Zaključimo lahko, da je premagovanje jezikovnih ovir na delovnem mestu izziv, ki pa je dosegljiv. Tisti, ki jim angleščina ni materni jezik, lahko uporabijo različne strategije, da izboljšajo svoje komunikacijske veščine, vzpostavijo odnose s sodelavci in uspejo na delovnem mestu. Z izboljšanjem jezikovnih veščin, uporabo slikovnih pripomočkov, upoštevanjem kulturnih razlik, vzpostavljanjem odnosov z maternimi govorci ter pozitivnim in vztrajnim pristopom lahko govorci, ki niso rojeni angleški govorci, premagajo jezikovne ovire in dosežejo svoje poklicne cilje.