Bobni so med najbolj priljubljenimi glasbili na svetu. Igranje bobnov privablja vse starosti, od najmlajših do malo večjih. Ste si že od nekdaj želeli igrati bobne ali samo iščete glasbeni inštrument, s katerim bi si zapolnili čas? Pripravili smo praktične nasvete, ki bodo v pomoč tudi začetnikom.

Vrste tolkal

Če se želite naučiti igrati bobne, morate izbrati pravi komplet, s katerim boste lahko vadili svoje nove trike. Bobnarski kompleti so v splošnem razdeljeni v tri glavne kategorije, in sicer:

 • Kompleti akustičnih bobnov,
 • Kompleti elektronskih bobnov,
 • Tolkala.

Kompleti akustičnih bobnov

Komplet akustičnih bobnov se imenuje tudi klasični komplet. Za akustične bobne je značilno, da so vsestransko uporabni za igranje zvrsti jazz-a, rock-a in pop-a. Prvi klasični bobni so se začeli pojavljati konec 18. in v začetku 19. stoletja. Takrat na bobne ni igrala le ena oseba, ampak več oseb hkrati.

Prvi poskusi vpeljave pedal so se začeli v 40. letih 19. stoletja. Vendar je to bila le zamisel, ki se je v praksi začela izvajati šele 75 let pozneje. Naslednja sprememba pri bobnih se je pojavila v šestdesetih letih 19. stoletja, ko so posamezne bobne začeli združevati v sete.

Gledališča z omejenimi proračuni so prispevala k ustvarjanju bobnarskih kompletov, ki jih igra le ena oseba. Zaradi nizkih proračunov so si lahko privoščili le manjše število glasbenikov, zato je morala ena oseba obvladovati več bobnov.

Bobni se z leti razvijajo, zato dandanes na tržišču najdete veliko število različnih bobnov, primernih za igranje jazz-a, pop-a in rock-a

Kako so sestavljeni kompleti akustičnih bobnov?

Kompleti akustičnih bobnov so sestavljeni iz več komponent:

 • Bas boben – imenovan tudi kick boben. To je velik boben, ki stoji na tleh in se lahko igra tudi z nožnim pedalom. Ima globok zvok in je običajno najnižje uglašen boben v kompletu.
 • Snare boben – znan tudi kot ritmični boben, saj je osnova za določanje ritma in v kompletu ne sme manjkati. Postavite ga lahko na več mest, običajno stoji pod bobnarjevimi nogami.
 • Floor tom – morda ga poznate tudi pod imenom kotel. Postavljen je na tla, običajno desno od bobnarja. Uporablja se za igranje prehodov (angl. break-ov).
 • Komplet činel – Činele so pomemben del bobnarskih kompletov. Izbirate lahko med različnimi modeli, osnovni pa so:
 • Hi-Hat činele – so najpogosteje uporabljena vrsta činel, ki jo najdete na tržišču. Zanje je značilno, da so sestavljene iz dveh vodoravno ležečih činel in ene zgornje činele, ki jo lahko upravljate z nožnim pedalom. To vam omogoča, da spreminjate resonanco činel in celoten zvok. Zvok, ki ga proizvajajo Hi-Hat činele, je prodoren in služi za določanje tempa skladbe.
 • Crash činele – Crash činele so druga najbolj popularna vrsta. So zelo vsestranske in se lahko igrajo na ogromno različnih načinov. Še posebej priljubljene so pri glasbenikih v simfoničnih orkestrih. Za zvok Crash činel je značilno, da je močen, izrazit in oster.
 • Ride činele – to so činele, ki so običajno vključene v klasični bobnarski komplet. Njihova glavna naloga je vzdrževanje tempa. Za Ride činele je značilno, da imajo lep zven z daljšim trajanjem tona.
 • Dodatne činele – ko izberete osnovno in glavno vrsto činel, lahko naboru bobnov dodate še več vrst. Med njimi so Splash ali Bell činele. Priljubljene so tudi China činele, za katere je značilen jasen in odločen zvok. S činelami lahko ustvarite številne kombinacije. Najpomembneje je, da da vam činele ustrezajo, in da lahko z njimi igrate izbrano zvrst glasbe.

Posamezne komponente kompleta akustičnih bobnov so različnih velikostih in materialov. Omenjeni dejavniki vplivajo na to, kako bo glasbilo zvenelo in koliko bodo stali. Kot začetniki izberite cenejši komplet, ki morda ne bo zagotavljal tako dober zvoka, vendar bo to za začetek dovolj. Ko boste igrali že malo boljše in ugotovili, da v igranju bobnov res uživate, lahko postopoma investirate v dražje artikle.

Poleg kakovosti in cene morate razmisliti tudi o tem, kaj ne sme manjkati v klasičnem bobnarskem kompletu. Ključno je, da komplet vsebuje snare boben, bas boben in hi-hat čineloDodatne činele ali oprema niso obvezne.

Prednosti kompletov akustičnih bobnov

Kompleti akustičnih bobnov imajo več prednosti:

 • Ti kompleti so odlični za igranje večine akustičnih zvrsti glasbe, kot so rock, pop, jazz, blues in funk.
 • Akustični kompleti so idealni za energično in glasno glasbo.
 • Komplet se odlično odzove na dotik.
 • Med igranjem boste osvojili mnogo veščin, ki jih boste lahko uporabili pozneje, ko se boste učili igrati na komplet elektronskih bobnov.

Slabosti kompletov akustičnih bobnov

Kompleti akustičnih bobnov imajo tudi nekaj omejitev in slabosti:

 • Učenje je lahko oteženo, zlasti če živite v stanovanju, saj imajo bobni izrazit in oster zvok, ki lahko moti vaše sosede.
 • Akustični komplet ne zavzame veliko prostora.
 • Zahtevnejše uglaševanje.
 • Kakovosten komplet akustičnih bobnov, ki ga boste kupili kasneje, ko boste imeli več izkušenj, je precej drag.

Kompleti elektronskih bobnov

Naslednja vrsta bobnarskih kompletov so elektronski bobni. Na prvi pogled so zelo podobni akustičnim bobnom. Osnovo sestavljajo: bas boben, tom bobni in činele. Tista velika razlika pa je – namesto na bobne igrate na tako imenovane blazinice.

Blazinice so naprave, ki so običajno izdelane iz plastike. Imajo senzor, ki zazna udarec kladiva. Te informacije nato pošlje zvočnemu modulu, ki proizvaja digitalni zvok.

Druga razlika pri elektronskih bobnih pa je, da jih lahko priključite na stereo ali hi-fi napravo. Ker lahko nanje priključite slušalke, med igranjem ne boste motili sosedov.

Nasvet strokovnjakov

Prednost elektronskih bobnov je, da lahko predvajate glasbo preko zunanjega predvajalnika. Igranje je tako veliko bolj zabavno in večinoma tudi lažje.

Prednosti kompletov elektronskih bobnov

Nekatere prednosti elektronskih bobnov smo že omenili. Druge prednosti pa so:

 • Elektronske bobne lahko nastavite sami, tako da dobite točno takšen zvok, kot ga želite oziroma potrebujete. Nastavitev bobnov ni preveč zahtevna. Naučite se jo lahko zelo hitro.
 • Blazinice so običajno manjše od običajnih akustičnih bobnov. V zaprtih prostorih ne zavzamejo veliko prostora.
 • Igranje elektronskih bobnov je precej lažje kot igranje na akustične bobnarske komplete. Primerni so za začetnike.

Slabosti kompletov elektronskih bobnov

Elektronski bobni imajo tudi svoje slabosti. Te so:

 • Cenejši kompleti elektronskih bobnov so namenjeni za začetnike, zato vam med igranjem ni treba nadzorovati veliko stvari.
 • Kompleti višje kakovosti, ki so primerni za napredne bobnarje, so zelo dobra investicija.

Tolkala

Percussion glasbila, pogosto imenovana tolkala, niso klasični bobni, vendar spadajo v kategorijo tolkal. Predstavljajo različna melodična glasbila, kot so etno bobni, bongo ali konga bobni. Mednje spadajo tudi tamburice, triangli, vibrafoni, ksilofoni in kastanjete.

Tolkala so primerna za odrasle in otroke. Imajo dolgo zgodovino in jih lahko uporabljamo skoraj v vseh glasbenih zvrsteh. Učenje igranja na tolkala je relativno enostavno in hitro.

Vrste tolkal

Na voljo je veliko različnih vrst tolkal. Med najbolj priljubljenimi so:

 • Djembe bobni – to so najbolj priljubljena tolkala. Na prvi pogled spominjajo na čašo in imajo dolgo zgodovino. Izvirajo iz Afrike in so izdelani iz enega kosa lesa. Običajno se uporabljajo trde in trpežne vrste lesa, dandanes pa so na voljo tudi modeli iz kompozitnih materialov. Z djembe bobni lahko ustvarite veliko različnih zvokov, zaradi česar so vsestranski glasbeni inštrument. Za njih je značilno, da proizvajajo zelo glasen zvok, ki ga je med igranjem enostavno slišati.
 • Konga bobni – tudi konga bobni izvirajo iz Afrike. Njihov največji in najbolj opazen razvoj pa se je zgodil v Latinski Ameriki. Večina bobnarjev običajno igra dva konga bobna skupaj, kar ustvari zelo zanimive tone. Konga bobni so ožje oblike, za njih pa je značilno, da jih je mogoče udarjati ne le z roko, temveč tudi s palicami. Konga bobni se delijo na tri osnovne skupine, in sicer na kvinto (najvišji boben), tres dos ali tres golpes (srednji boben) in tumba ali salidor (najnižji boben).
 • Bonga bobni – tudi bonga bobni izvirajo iz Latinske Amerike. Običajno so v kompletu dveh povezanih bobnov, na katere se igra s palicami in rokami. Bonga in konga bobni so sestavni del tolkal, ki se uporabljajo v latinskih glasbenih zvrsteh, kot je na primer salsa. Lahko jih uporabite tudi za igranje rock-a ali jazz-a.
 • Darbuka bobni – to so tolkala arabskega izvora z ostrim in zvonkim zvokom. Zanje je značilna oblika, ki spominja na skodelico. Običajno so izdelani iz aluminijastega telesa in sintetičnega blata.
 • Cajon – to je manjša škatla, v kateri so nastavljive strune. Ko po njem bobnate z rokami, se sliši zvok. Zvok tega latinsko-ameriškega tolkala je odvisen od več dejavnikov. Poleg uglasitve strun v notranjosti ima velik vpliv na zvok tudi moč udarca. Cajon je zelo vsestranski glasbeni inštrument, ki je primeren tako za začetnike kot za napredne igralce.
 • Boomwhackers – Ta kategorija glasbil vključuje tolkala, imenovana boomwhackers. Odlične so za otroke in začetnike, ki se učijo zaznavanja ritma in melodije. Celoten proces učenja in igranja olajšajo različne barve tolkal.

Zanimivo

V Afriki na djembe boben običajno igrajo moški, tako kot na dunun boben, ki v večini primerov spremlja boben djembe. Druga tolkala, kot so shekere, karignan ali kese kese, igrajo predvsem ženske.

Na kaj paziti pri izbiri bobnarskega kompleta?

Izbirati tolkala ni tako težko. Pomembno pa je vedeti, kaj iskati. Poleg vrste kompleta tolkal je pomembno, da upoštevamo tudi druge dejavnike. Kateri so to?

Tip lesa

Na to, kako bodo zveneli bobni, močno vpliva material, iz katerega so izdelani. Za najboljše rezultate se najpogosteje uporablja visokokakovosten in trpežen les. Najbolj priljubljene vrste lesa so:

 • Javorov les – akustični bobni iz javorovega lesa veljajo za najboljše in najkakovostnejše na tržišču. Ta vrsta lesa se pridobiva v Kanadi in ga pred uporabo večkrat pregledajo strokovnjaki. Nekatere blagovne znamke, ki prodajajo kakovostne javorove bobne, so DW Drums. Če se odločite za nakup javorovih bobnov, pričakujte, da boste plačali visok znesek v razponu od nekaj sto do tisoč evrov.
 • Brezov les – še en kakovosten les, ki zagotavlja odličen zvok z dobro resonanco. Telesa bobnov iz breze so običajno izdelana iz šestih plasti. V primerjavi z javorovim lesom je brezov les nekoliko cenejši, vendar izdelki iz breze še vedno spadajo v dražjo skupino.
 • Kombinacija več vrst lesa – ni nujno, da so tolkala narejena le iz ene vrste lesa. Poznamo tudi takšna, ki so narejena iz kombinacij več vrst lesa. Številni proizvajalci kombinirajo oreh z drugimi vrstami lesa, da bi zagotovili popoln, bogat zvok. Kombinacija oreha in breze zveni odlično. Še en vsestranski les, primeren za kombiniranje, je topol. Najbolje se ujema z vrsto lesa mersava, ki daje globok zvok.

Blagovna znamka

Na tržišču je na voljo več kakovostnih blagovnih znamk. Med njimi so Mapex, DDRUM, Stagg, DW, Yamaha in Tama.

Ne pozabite, da pri nakupu bobnov ne smete upoštevati le blagovne znamke. Samo zato, ker je določena blagovna znamka visokokakovostna, še ne pomeni nujno, da vam bodo njeni izdelki ustrezali. Pred nakupom primerjajte različne modele bobnov in se prepričajte, da imajo funkcije, ki jih potrebujete.

Cena

Pred nakupom bobnov določite maksimalen znesek, ki ste ga pripravljeni odšteti. To vam bo omogočilo filtriranje ponudbe in tako boste izbirali samo med bobni, ki so v vašem finančnem okviru. S tem se boste izognili dolgotrajnemu brskanju tisočih izdelkov, med katerimi bodo tudi predragi modeli.

V splošnem velja, da naj bi začetniki, ki želijo bobne igrati le v prostem času, poseči po cenejših kompletih s ceno od 300 do 600 evrov. Izkušeni glasbeniki, ki se z bobnanjem resno ukvarjajo, lahko za bobne odštejejo več kot tisoč evrov.

Za igranje na tolkala potrebujete tudi kakovostne dodatke. Ne pozabite na:

 • Hardware za bobne – Hardware oprema zajema vsa stojala, nosilce in pedale, ki jih pri igranju nujno potrebujete. Izbiro vedno uskladite z inštrumenti in dodatki, ki jih že imate doma. Če boste kupili bobnarski komplet ne boste potrebovali toliko hardware opreme.
 • Pripomočki za uglaševanje – Uglaševanje na brez pomoči strokovnjaka je precej zapleteno. To ne velja le za začetnike, temveč tudi za številne izkušene glasbenike. Svetujemo, da si skupaj z bobni priskrbite tudi posebne uglaševalce za bobne in ključ za uglaševanje.
 • Pripomočki za vadbo – če želite doseči boljše rezultate vadbe, ne pozabite na pripomočke, kot so digitalni metronomi ali posebne blazinice za vadbo. Obstaja veliko različnih vrst pripomočkov, med katerimi boste zagotovo našli tiste, ki vam bodo ustrezali.
 • Zaščitne prevleke in podloge – Zaščitne prevleke boste potrebovali za podaljšanje življenjske dobe vaših glasbil. Na tržišču se prodajajo mehke in trde variante zaščitnih pripomočkov. Katere boste izbrali, prepuščamo vam. V veliko pomoč je tudi podloga, saj zagotavlja, da se komplet med igranjem ne bo premaknil.
 • Slušalke in čepki za ušesa – ob rednem igranju bo vaš sluh izpostavljen velikim obremenitvam zaradi glasnih zvokov. Čepki za ušesa zato ne smejo manjkati. Poleg čepkov lahko kupite tudi visokokakovostne slušalke, ki vam bodo prišli prav zlasti pri igranju elektronskih bobnov.
 • Elektronski zvočni dodatki za bobne – Če boste igrali elektronske bobne, potrebujete nekaj, kar jih bo ozvočilo. Odlična rešitev je komplet elektronskih bobnov, aktivni zvočnik ali slušalke.
 • Nadomestne opne – včasih se bodo opne med igranjem strgale. Vedno morate imeti na zalogi rezervne opne za vaš model bobnov.

Kako se naučimo igrati bobne?

Bobni so danes eno izmed najbolj priljubljenih glasbil. Če ste se odločili, da se boste naučili igrati bobne, lahko izbirate med naslednjimi možnostmi: ali se boste učili doma ali pa s pomočjo strokovnjaka.

Naučimo se igrati doma

Tako kot za vse druge glasbene inštrumente tudi za bobne velja, da se lahko igranja naučite kar sami, doma. Celoten proces učenja bo nekoliko daljši, kot če izberete učitelja, vendar ni nemogoče. Pomembno je, da vadbi posvetite dovolj časa, vsaj eno uro na dan.

Učenje poteka na več načinov. Ogledate si lahko različne videoposnetke z vadbami za začetnike, knjige ali članke. Predstavljamo vam nekaj osnovnih korakov, ki jih morate usvojiti pri igranju bobnov.

Pravilno sedenje

Za začetek preverite, če za bobni dobro sedite . To pomeni, da da se po ne nagibate nepotrebnem, in da je sedenje dovolj udobno, da lahko v istem položaju ostanete več ur.

Na voljo so posebni bobnarski stolčki, ki ne bodo omejevali vašega gibanja. Če ne želite investirati v bobnarski stol, si omislite udoben stolček ali stol brez naslonjal za roke.

Uporaba palčk in metlic

Pri igranju tolkal se običajno uporabljajo palčke za bobne. V nekaterih primerih, npr. pri igranju jazz-a, jih lahko zamenjate z metlicami. Te proizvajajo zelo zanimivo šumenje, ki je značilno za jazz.

Če želite, da vas pri igranju ne bodo bolele roke, in da boste dobili točno takšen zvok, kot si ga želite, potem morate palčke in metlice držati pravilno. Najboljši način je ta, da jih primete v prvi tretjini njihove dolžine, pri tem pa pazite, da jih držite predvsem s palcem in kazalcem.

Nasvet strokovnjaka

Med bobnanjem se palčke pogosto zlomijo ali poškodujejo. Na zalogi morate vedno imeti več kosov pripomočkov.

Štetje zlogov

Najboljša tehnika za lažje učenje je štetje zlogov. Bistvo te tehnike je, da ima vsaka nota besedo ali več zlogov, ki ustrezajo vrednosti te note. Preštejte jih in poskušajte ujeti ritem.

Ko se vam bo ta vaja zdela lahka, začnite vključevati tako noge kot roke. Vaje ponavljajte, dokler ne boste zadovoljni z rezultatom.

Zaznavanje ritma

Poslušajte svoje najljubše pesmi in začutite njihov ritem. Za trenutek zaprite oči in se potrudite udarjati ritem s palčkami, svinčniki ali samo z rokami na stegnih. Svoje veščine vadite vedno, ko poslušate glasbo, ne glede na to, kje se nahajate.

Začetne ritmične vaje

Svoje teoretično znanje prevedite v prakso. Poiščite videoposnetke osnovnih ritmičnih vaj na spletu in se lotite dela. Začnite z lažjimi vajami, ko pa boste zadeve obvladali, lahko poskusite z nekoliko bolj zapletenimi.

Rezervirajte si dovolj časa za posamezne vaje. Če vam vaja ne uspe, jo ponavljajte, dokler vam ne uspe brez večjih napak.

Vadba

Če želite biti pri igranju bobnov res dobri, morate neprestano vaditi. Bobnom posvetite nekaj ur na teden in poskušajte igrati vedno bolj zapletene pesmi.

Pri igranju ne pozabite tudi na druge veščine, kot je uglaševanje. Preizkusite se v uglaševanju bobnov in testirajte različne nastavitve elektronike.

Naučite se igrati pod vodstvom učitelja

Če si želite zagotoviti, da ne boste delali nepotrebnih napak in se vrteli v krogu, predladamo, da najamete učitelja ali inštruktorja. Razložili vam bodo osnove in vas postopoma naučili igrati vedno bolj zapletene pesmi.

Dandanes lahko na internetu najdete veliko učiteljev s strokovnimi izkušnjami. Vse kar morate narediti je, da iščete z besedno zvezo: učenje igranja glasbe ali učitelj glasbe skupaj z mestom, kjer želite obiskovati tečaj. Na primer učenje bobnov v Ljubljani, učitelj bobnov v Mariboru ali učne ure bobnov v Celju.

Poiščete lahko tudi učitelje za druga glasbila, iz drugih mest, na primer učitelja violine v Ljubljani ali učitelja kitare v Kranju.

Učenje bobnov pod vodstvom inštruktorja ima mnogo prednosti. S strokovnim nadzorom boste pri učenju hitreje napredovali. Tako se boste izognili morebitnemu razočaranju, ki ga občutite, če vam pri samostojnem učenju ne gre dobro.

Mnogi učitelji dandanes poleg klasičnega pouka ponujajo tudi spletni pouk. Če se želite naučiti igrati bobne, vam ni treba iti nikamor. Prihranili boste veliko časa, ki ga lahko pametno vložite v še več vadbe.

Poskusite igrati bobne kar sami

Bobnanje privlači tako mlade kot malo starejše. Saj ni čudno – igranje ni pretežko in lahko se učite v udobju svojega doma. Če se vam zdi, da napredujete prepočasi in se vrtite v krogu, razmislite o najemu strokovnega učitelja ali inštruktorja. Ta vam bo povedal, kje delate napake, vas naučil osnov in vam pomagal pri igranju še tako zapletene pesmi.