Matura 2024 in kako potekajo priprave matura 2024 s pomočjo različnih gradiv

Maturitetni izpit je ključna prelomnica na izobraževalni poti vsakega dijaka v Sloveniji. Državna komisija za splošno maturo je izdala maturitetni izpitni katalog: splošna matura 2024, ki prinaša pomembne informacije o tem, kako bo izgledala matura v letu 2024. V prispevku se bomo podrobno osredotočili na vse, kar morate vedeti o letošnji maturi, od strukture izpita do ključnih datumov in smernic za pripravo na maturo.

Vas zanima poklicna matura in kako potekajo priprave? Preberite tukaj ➡️

Splošna matura 2024: kaj vas čaka na izpitu

Splošna matura 2024 je sestavljena iz obveznih in izbirnih predmetov. Opraviti boste morali izpite iz treh obveznih predmetov in vsaj enega izbirnega predmeta. Vsak izpit ima svojo strukturo, trajanje in tip vprašanj.

Obvezni predmeti matura 2024

Izbirni predmeti matura 2024

 • Fizika: Izpit bo trajal 90 minut in bo sestavljen iz kombinacije odprtih in zaprtih vprašanj.
 • Zgodovina: Izpit bo trajal 60 minut in bo vključeval analizo virov ter odprta vprašanja.
 • Biologija: Izpit bo trajal 90 minut in bo vključeval tako odprta kot zaprta vprašanja. Preverjene bodo vaše kompetence iz različnih področij biologije, kot so ekologija, genetika in anatomija.
 • Geografija: Izpit bo trajal 75 minut in bo sestavljen iz kombinacije odprtih in zaprtih vprašanj. Vprašanja bodo pokrivala različne geografske teme, vključno s fizično geografijo, družbeno geografijo in svetovnimi vprašanji.
 • Kemija: Izpit bo trajal 100 minut in bo vključeval analizo kemijskih reakcij, strukture atomov in drugih kemijskih konceptov. Vrsta vprašanj bo mešanica odprtih in zaprtih vprašanj.

Izbor je odvisen od vaše šole in razpoložljivih programov.

Splošna matura 2024 bo kar zahtevna. Če se vam zdi, da potrebujete dodatno pomoč, se lahko za priprave na maturo obrnete tudi na inštruktorja ali zasebnega učitelja. Pomembno je, da si za vsak predmet rezervirate dovolj časa za pripravo in da se osredotočite na področja, ki so za vas še posebej zahtevna. (1)

Kaj je NPZ 2024?

Kakšna gradiva so na voljo za splošna matura 2024?
Splošna matura 2024 in kakšna gradiva so vam na voljo? Preberite spodaj.

Splošna matura 2024: ključni datumi in roki

Matura 2024 ima določene ključne datume in roke, na katere ne smete pozabiti, če ste dijak ali dijakinja zaključnega letnika srednje šole. Maturo lahko opravljate v spomladanskem ali jesenskem izpitnem roku. Tukaj so nekateri datumi, ki jih ne smete prezreti:

 • Prijave: Rok za prijavo na maturitetne izpite je običajno konec januarja. Če boste s prijavo zamudili, boste morali plačati dodatne stroške.
  • Zadnji dan za prijavo na splošno maturo 2024: 30. marec 2024

 • Pisni izpiti: Pisni del izpitov se običajno začne konec maja in traja do sredine junija.
  • Začetek pisnih izpitov na maturi 2024: 7. maj 2024

 • Ustni izpiti: Ustni del izpitov se običajno odvija v začetku julija.
  • Ustni izpiti mature 2024: od 10. do 21. junija 2024

 • Objava rezultatov: Rezultati maturitetnih izpitov se običajno objavijo sredi julija.
  • Objava rezultatov matura 2024: 11. julij 2024

 • Pritožbeni postopek: Če z rezultati niste zadovoljni, imate po objavi rezultatov en teden časa, da vložite pritožbo.

 • Prevzem spričeval: Maturitetna spričevala prejmete konec julija na matičnih šolah.

Poznavanje teh datumov vam bo omogočilo boljše priprave na maturo in manj stresa v času maturitetnega obdobja. (2)

Oglejte si 8 zabavnih znanstvenih poskusov za otroke in največja odkritja v biologiji.

Priprave na maturo 2024: nasveti za uspešno opravljanje

Priprave na maturo zahtevajo natančen načrt učenja in dosledno izvajanje. Za vas smo pripravili nekaj koristnih nasvetov, ki vam lahko pomagajo pri pripravah:

 • Načrt študija: Začnite zgodaj in si pripravite načrt študija, ki bo pokrival vse predmete in teme. Upoštevajte tudi čas za ponovitev in samopreverjanje.
 • Gradiva za učenje: Uporabite pretekle izpite, maturitetne pole, učbenike, delovne zvezke in spletna gradiva. Poiščite tudi dodatna gradiva, ki vam lahko pomagajo pri razumevanju kompleksnejših tem.
 • Skupinsko učenje: Učenje v skupini vam omogoči drugačen pogled na snov in spodbudi debato, ki vam lahko pomaga pri razumevanju snovi.
 • Inštruktorji in zasebni učitelji: Če se počutite, da potrebujete dodatno pomoč ali usmerjanje, razmislite o najemu inštruktorja ali zasebnega učitelja.
 • Samoevalvacija: Redno se preverjajte s pomočjo testov in vaj. To vam bo pomagalo ugotoviti, kje so vaše šibke točke in kaj še morate izboljšati.

S pravim pristopom in dosledno pripravo bo splošna matura 2024 opravljena z odliko!

Priprave na maturo z inštruktorjem ali zasebnim učiteljem

Splošna matura 2024 ni tako preprosta, kakor se vam morda zdi na prvi pogled. Mnogi dijaki se za priprave na maturo odločijo za dodatno pomoč v obliki inštrukcij. S pravim inštruktorjem ali zasebnim učiteljem se lahko priprave na maturo spremenijo v manj stresno in bolj uspešno izkušnjo. Ampak kako izbrati pravega inštruktorja?

Na spletni strani meet’n’learn lahko najdete inštruktorje za različne predmete, ki so del maturitetnega izpita. Platforma vam omogoča, da si ogledate profile različnih inštruktorjev, njihove ocene in mnenja prejšnjih učencev. To vam lahko pomaga pri izbiri inštruktorja, ki najbolje ustreza vašim potrebam.

Če iščete brezplačna učna gradiva, je odličen vir spletna stran Inštrukcije Blog. Na tej spletni strani lahko najdete gradiva za angleščino, matematiko, biologijo, kemijo, francoščino in glasbo. Spletna gradiva so dobra dopolnitev k običajnim učbenikom in vam lahko pomagajo pri razumevanju kompleksnejših tem.

Z uporabo učnih virov in z izbiro pravega inštruktorja so lahko vaše priprave na maturo veliko bolj učinkovite.

Priprave na maturo s pomočjo inštruktorja matematike
Matura 2024: Priporočamo priprave na maturo s pomočjo inštruktorja ali zasebnega učitelja.

Vloga RIC pri splošni maturi

Ko govorimo o splošni maturi 2024, je nemogoče spregledati vlogo organizacije RIC. RIC ali državni izpitni center je ključni akter v organizaciji in izvedbi maturitetnih izpitov. Ena od najpomembnejših nalog RIC je priprava izpitnih nalog matura 2024.

Poleg tega RIC skrbi za usposabljanje ocenjevalcev. Vsak ocenjevalec mora opraviti posebno usposabljanje, da se zagotovi enotno in pravično ocenjevanje vseh izpitov. Ko so izpiti končani in ocenjeni, RIC zbira in obdeluje vse rezultate. Ti se nato objavijo v dogovorjenih rokih, običajno sredi julija.

Če z rezultati RIC matura niste zadovoljni, imate možnost vložiti pritožbo. Ta pritožba se nato obravnava v skladu z veljavnimi pravilniki, ki jih je prav tako postavil RIC. Na koncu celotnega procesa RIC izda maturitetna spričevala, ki jih dijaki prevzamejo na svojih matičnih šolah. (3)

Z razumevanjem vloge in delovanja RIC lahko bolje razumete, kako je organizirana splošna matura 2024 in kaj lahko pričakujete na vsakem koraku.

Naj bo splošna matura 2024 opravljena z odliko!

Splošna matura 2024 je pomembna prelomnica na vaši izobraževalni poti. Z dobrim načrtom, pravo pripravo in poznavanjem vseh ključnih datumov se lahko izognete nepotrebnemu stresu in povečate svoje možnosti za uspeh. Če se vam zdi, da potrebujete dodatno pomoč, ne oklevajte in se posvetujte z inštruktorji ali zasebnimi učitelji.

S pravim pristopom in doslednostjo pri pripravah boste maturo opravili z odliko in si tako odprli vrata za nove izobraževalne in poklicne priložnosti.

VIR (1) – Matura Wikipedija
VIR (2) – RIC
VIR (3) – RIC matura Wikipedija