ilustracija izpit iz slovenščine na osnovni ravni

Znanje jezika je več kot le sposobnost komunikacije; je tudi most do kulture, zaposlitve in integracije v novo okolje. Če razmišljate o življenju, delu ali študiju v Sloveniji, je izpit iz slovenščine nekaj, kar vam lahko odpre mnoga vrata. Ne glede na to, ali ste tujec, ki se želi naučiti jezika, ali pa iščete potrdilo o znanju slovenščine za pridobitev državljanstva, je ta izpit ključen korak.

V prispevku bomo pojasnili, kaj je izpit iz slovenščine na osnovni ravni, kako se nanj pripraviti, kako poteka in kaj pomenijo oznake izpit slovenščina A1, A2 in B2.

Kako vam izpit iz slovenščine pomaga pri življenju v Sloveniji?

Če ste se kdaj spraševali, kako uradno dokazati svoje znanje slovenščine, ste na pravem mestu. Izpit iz slovenščine je ključna stopnica za tiste, ki želijo delati, študirati ali pridobiti državljanstvo v Sloveniji. Ta izpit je priznan na nacionalni ravni in ga izvaja Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik.

Vas zanima matura 2024 in kako potekajo priprave na splošno maturo? Več si lahko preberete tukaj ➡️

Vas zanima poklicna matura in kako potekajo priprave? Preberite tukaj ➡️

Kaj je izpit iz slovenščine na osnovni ravni in zakaj ga potrebujete?

Izpit iz slovenščine na osnovni ravni ni le preizkus vašega znanja jezika, ampak tudi potrdilo, ki ga lahko uporabite v različne namene. Ta izpit je priznan po vsej Sloveniji. Če ste tujec, ki želi delati ali študirati v Sloveniji, je ta izpit odlična priložnost za dokazovanje vaših jezikovnih sposobnosti. Poleg tega je izpit iz slovenščine za tujce pogosto zahtevan dokument pri uradnih postopkih, kot so pridobitev delovnega dovoljenja ali državljanstva.

osnovna raven je dovolj za državljanstvo
Izpit iz slovenščine za tujce je razdeljen na različne ravni, od vstopne do višje, kar omogoča, da izberete tisto, ki najbolje ustreza vašemu znanju in potrebam. Vsaka raven izpita je zasnovana tako, da preveri različne jezikovne veščine, od poslušanja in razumevanja do pisanja in govora.

Kdo je upravičen do opravljanja izpita iz slovenščine in kako je s pridobitvijo državljanstva?

Izpit iz slovenščine je odprt za vse, ki želijo uradno potrditi svoje znanje jezika. To vključuje tako domače prebivalce kot tujce. Vendar pa je za tujce, ki želijo pridobiti slovensko državljanstvo, ta izpit še posebej pomemben. V skladu z zakonodajo je eden od pogojev za pridobitev državljanstva dokazilo o znanju slovenščine, ki ga lahko pridobite z opravljanjem tega izpita.

Izpit iz slovenščine za državljanstvo je standardiziran. To pomeni, da je priznan po vsej državi in ga uradne institucije štejejo za veljavno dokazilo o znanju jezika.

Kaj je NPZ 2024 oziroma nacionalno preverjanje znanja v Sloveniji.

Struktura izpita iz slovenščine: Kaj pričakovati na različnih ravneh

Izpit iz slovenščine je razdeljen na tri glavne ravni, ki jih izvaja Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik. Vsaka raven je zasnovana tako, da preveri specifične jezikovne veščine, od osnovnih do naprednih.

Vstopna raven (A1): kaj morate vedeti o izpitu iz slovenščine na vstopni ravni

 • Cena: 121,27 EUR
 • Datumi: 22. november 2023. Informacije za leto 2024 bodo objavljene decembra 2023.
 • Opis: Ta raven je namenjena tistim, ki so se slovenščine šele začeli učiti. Preverja osnovne jezikovne veščine, kot so pozdravi, predstavitev in preprosta vprašanja.

Osnovna raven (A2-B1): kako poteka izpit iz slovenščine na osnovni ravni

 • Cena: 147,97 EUR
 • Datumi: 11. november, 13. november, 14. november, 15. november, 16. november, 17. november, 18. november 2023
 • Opis: Na tej ravni se preverjajo bolj kompleksne jezikovne strukture. Primeren je za tiste, ki že imajo osnovno znanje slovenščine in želijo to potrditi.

Višja raven (B2-C2): kaj pričakovati na izpitu iz slovenščine na višji ravni

 • Cena: 166,27 EUR
 • Datumi: 24. in 25. 11. 2023
 • Opis: Ta raven je namenjena tistim, ki že imajo napredno znanje slovenščine. Preverja se sposobnost razumevanja, pisanja in govora v kompleksnih situacijah.
izpit iz slovenščine na osnovni ravni a2
Izpit iz slovenščine na osnovni ravni je dovolj za pridobitev državljanstva.

Kako vam inštruktor pomaga pri pripravah na izpit iz slovenščine

Priprava na izpit iz slovenščine je lahko zahtevna naloga, še posebej, če se jezika učite sami. V tem primeru vam lahko zelo koristi pomoč inštruktorja ali zasebnega učitelja.

Zakaj izbrati inštruktorja?

 • Osebni pristop: Inštruktor se lahko osredotoči na vaše specifične potrebe in pomanjkljivosti.
 • Fleksibilnost: Urnik inštrukcij je prilagodljiv in se lahko prilagodi vašemu življenjskemu slogu.
 • Ciljno usmerjeno učenje: Skupaj z inštruktorjem lahko postavite jasne cilje in načrt za doseganje le-teh.

Kje najti inštruktorja?

 • Ena od platform, kjer lahko najdete inštruktorje za slovenščino, je meet’n’learn. Na tej platformi lahko najdete zasebnega učitelja, ki ustreza vašim potrebam, finančnim zmožnostim in urniku.

Brezplačni spletni viri

 • Poleg inštrukcij lahko uporabite tudi brezplačne spletne vire za druge predmete. Če iščete brezplačna učna gradiva, je odličen vir spletna stran Inštrukcije Blog. Na tej spletni strani lahko najdete gradiva za angleščinomatematikobiologijokemijofrancoščino in glasbo. Spletna gradiva so dobra dopolnitev k običajnim učbenikom in vam lahko pomagajo pri razumevanju kompleksnejših tem.

Z uporabo teh virov in pomočjo inštruktorja boste bolje pripravljeni na izpit iz slovenščine, ne glede na to, na kateri ravni ga opravljate.

Kako se prijaviti na izpit iz slovenščine

Prijavni postopek za izpit iz slovenščine je preprost in ga lahko opravite na spletni strani Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik. Za prijavo boste potrebovali osebne podatke, informacije o izbrani ravni izpita in podatke za plačilo.

 1. Izberite datum in raven: Prvi korak je izbira datuma in ravni izpita, ki ustreza vašemu znanju in potrebam.
 2. Izpolnite prijavni obrazec: Na spletni strani boste našli prijavni obrazec, ki ga je potrebno izpolniti z vsemi zahtevanimi podatki.
 3. Plačilo: Po izpolnitvi obrazca sledi plačilo izpita. Plačilo lahko opravite preko spleta ali neposredno na sedežu centra.
 4. Potrditev prijave
kako poteka prijava na izpit slovenščina za državljanstvo
Po uspešnem plačilu boste prejeli potrditveno sporočilo na svoj e-poštni naslov. To sporočilo služi kot potrdilo o uspešni prijavi.

Kaj storiti, če se morate od izpita odjaviti

Če se morate od izpita odjaviti, imate možnost to storiti vsaj 10 dni pred izpitom za povračilo celotne izpitne takse. Za odjavo manj kot 10 dni pred izpitom povračilo ni možno. Odjavo lahko izvedete preko spletnega obrazca ali osebno na sedežu centra, po kateri boste prejeli potrditveno sporočilo. V izjemnih primerih, kot so bolezen, se lahko za morebitno povračilo ali prestavitev izpita obrnete na center.

Kako vam izpit iz slovenščine za tujce koristi za pridobitev državljanstva

Opravljanje izpita iz slovenščine za tujce je več kot le preverjanje vašega jezikovnega znanja. Je tudi ključni korak pri integraciji v slovensko družbo, pridobivanju zaposlitve ali študija in celo pri pridobitvi državljanstva. Z jasnim razumevanjem, kaj izpit vključuje, kako se prijaviti in kaj storiti v primeru odpovedi, ste zdaj bolje pripravljeni na ta pomembni korak.

Oglejte si praktične naloge iz matematike z rešitvami: pretvarjanje enot, izrazi in polinomi, številske množice in vrste števil, limite, odvodi in integrali ter kombinatorika.

izpit iz slovenščine za državljanstvo
Ne glede na to, ali ste začetnik ali že imate napredno znanje slovenščine, vam izpit iz slovenščine ponuja priložnost, da uradno potrdite svoje znanje in si tako olajšate pot do številnih priložnosti v Sloveniji.

Izpit iz slovenščine: pogosta vprašanja in odgovori

1. Kako izbrati ustrezen izpit iz slovenščine?

Izbira ravni za izpit slovenščina je odvisna od vaših potreb. Če želite pridobiti slovensko državljanstvo, je dovolj že osnovna raven.

2. Ali je izpit slovenščina za državljanstvo na voljo izven rednih terminov?

Da, če vam standardni datumi ne ustrezajo, lahko zaprosite za individualni izpit. Cena je v tem primeru višja.

3. Koliko stane izpit slovenščina in kako ga plačam?

Cena izpita se vsako leto prilagaja in je enotna za vse izpitne centre. Plačilo je potrebno izvesti najkasneje 10 dni pred izpitom.

4. Je možno izpit slovenščina za državljanstvo opraviti brezplačno?

Na vstopni in osnovni ravni je to možno, vendar le pod določenimi pogoji, ki jih narekujejo pristojni organi.

5. Kako poteka izpit iz slovenščine?

Izpit običajno vključuje pisni in ustni del, ki se lahko izvedeta v enem ali dveh dneh, odvisno od ravni. Na najvišji ravni se izpit izvede z računalniki.

6. Kakšen je uspeh kandidatov na izpitih?

V letu 2020 je na osnovni ravni izpit uspešno opravilo 65 % kandidatov, na višji ravni 51 %, in na najvišji ravni 32 % kandidatov.

VIR (1) – Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik
VIR (2) – Cene Štupar – CILJ
VIR (3) – ZRSZ